Dôraz kladú na pôvod a tradičnú chuť mäsových špecialít

Štefan Tankó – Mäso a mäsové výrobky

Mäso a mäsové výrobkyGazdovský dvor rodiny Tankovcov ponúka na predaj bravčové a hovädzie mäso, domácu údenú a surovú klobásu, jaternice, tlačenku, gazdovské párky a špekáčiky, údenú a varenú paprikovú slaninu, bravčové oškvarky a masť, domácu údenú a dusenú šunku. Všetky produkty obsahujú mäso výlučne z vlastnej produkcie. Celá škála tradičných výrobkov typických pre domáce zabíjačky, sa zhotovuje ručne, s minimálnym použitím automatizovaných technológií.

Štefan Tankó s rodinou sa od roku 2013 zaoberá predajom čerstvého výsekového bravčového a hovädzieho mäsa a výrobou domácich mäsových výrobkov zo zvierat chovaných na vlastnej farme. Všetky výrobky sú vyrábané výlučne z čerstvého mäsa bez pridania umelých látok, chemikálií a prísad.

Priblížte nám Vaše podnikanie a priestor, kde pôsobíte.

V poľnohospodárstve podnikám 40 rokov. Ako rodinný podnik sa zaoberáme rastlinnou a živočíšnou výrobou, pričom počas predošlých rokov sme sa venovali hlavne výkrmu bravčových a hovädzích zvierat. Pred piatimi rokmi sme postavili väčšiu gazdovskú budovu v Nižnej Pokoradzi, kde spracúvame mäso z našich vychovaných ošípaných, ktoré sú najskôr odvezené na bitúnok do Rimavskej Soboty. Už niekoľko rokov zamestnávame 10 stálych zamestnancov, ktorí pracujú na rôznych funkciách a starajú sa o kompletný proces výroby. V súčasnosti hospodárime na 210-tich hektároch, čo nám zabezpečuje adekvátne podmienky. Okrem toho poskytujeme aj činnosť veterinárneho lekára pre domáce zvieratá.

Kam siahajú Vaše začiatky?

Bolo to v čase, keď sme sa rozhodli rozšíriť našu rodinnú farmu do podnikateľskej podoby. Vlastnili sme rozsiahlejšie pozemky, vďaka čomu sme sa stali stabilnejšími a dokázali sme pestovanie a chov rozširovať. V začiatkoch to bolo náročné, pretože sme museli investovať väčší objem financií. Keďže mám dvoch synov, z ktorých jeden je zverolekár a druhý poľnohospodársky inžinier, dokážeme sa v podnikaní navzájom dopĺňať. Nakoľko v súčasnosti ľudia vyhľadávajú podobné predajne regionálnych produktov, radi by sme investovali do ďalšieho rozvoja podnikania. Rozšírenie výroby si však žiada väčšiu investíciu, preto by sme sa časom chceli uchádzať aj o podporu z národných alebo iných zdrojov.

Mali ste už predtým nejaké skúsenosti?

Pracoval som na najrôznejších pozíciách, prešiel som si skoro všetkými odbormi poľnohospodárstva a už vtedy som doma choval domáce zvieratá. Neskôr som prešiel k podnikaniu a ako roky ubiehali, postupne sme na chov stavali nové a nové priestory. Keď moji synovia absolvovali školy, boli sme si istí, že oni budú vedieť rozvíjať náš rodinný podnik.

Čím sú Vaše produkty výnimočné?

Naše produkty sú výnimočné nielen svojim kvalitným spracovaním, ale hlavne ich pôvodom. Nepoužívame žiadne chemikálie, ktoré by im mohli uškodiť, čím sa ich kvalita odlišuje od výrobkov, ktoré sú dovážane zo zahraničia. Zakladáme si na dlhoročnej tradícií.  Naši predkovia rovnako chovali zvieratá a pri výrobe mäsových špecialít taktiež nepoužívali žiadne chemikálie.

Na čo kladiete najväčší dôraz?

Je pre nás dôležité, aby výrobky boli čo najzdravšie a najprirodzenejšie.  Ľudia si to vážia a kupujú ich. Sú zvyknutí na tradičné chute mäsových špecialít a preto sú naše výrobky pre nich lahodné.  Zvieratá kŕmime bez najrôznejších pridaných komponentov. To znamená, že šrot vyrábame z našich vypestovaných surovín.  Práve táto kŕmna zmes zaručuje finálnu kvalitu mäsových výrobkov.

Čo všetko svojim zákazníkom ponúkate?

V našej predajni môžu ľudia nájsť široký sortiment mäsa a mäsových výrobkov z domáceho chovu. Zaoberáme sa predajom najmä bravčového a hovädzieho mäsa, ako aj výrobou a predajom výrobkov z neho. Ak sa niekto chystá grilovať, z našej ponuky si môže vybrať to pravé, čo ulahodí jeho chuťovým pohárikom.

Ako sa Vaše produkty dostanú ku zákazníkom?

Naše produkty dodávame zákazníkom prostredníctvom vlastnej predajne na Nižnej Pokoradzi. Vďaka nej si zákazníci môžu na jednom mieste nakúpiť čokoľvek, na čo majú chuť. Nájdu tu najrôznejšie produkty z našej výroby. O ich kvalite hovorí hlavne záujem zo strany stále prichádzajúcich zákazníkov. Ľudia si časom zvykli, že tieto výrobky sú predávané okamžite po ich výrobe, čo zaručuje ich maximálnu čerstvosť. Na týždennej báze dodávame na pulty v našej predajni čerstvé špeciality s tradičnými receptúrami, ktoré ľudia radi vyhľadávajú.

 

Kontakt na výrobcu:

SHR Štefan Tankó
Nižná Pokoradz 52
979 01 Rimavská Sobota
+421 908 277 236
stefan_tanko@post.sk

Predajné miesto:

Gazdovský Dvor – Gazda udvar
Nižná Pokoradz 61
979 01 Rimavská Sobota
+421 908 277 236
mvdr.tanko.stefan@gmail.com

 

Produkty z regiónu Gemer-Malohont, ktoré vznikajú pod rukami miestnych ľudí, nájdete pod označením regionálny produkt GEMER-MALOHONT. Cieľom regionálneho značenia je zviditeľnenie a podpora miestnych produktov, v ktorých sa spája tradícia a vzťah k tomuto regiónu. Za každým z nich sa skrýva príbeh, o ktorý sa s nami podelili ich výrobcovia v rámci série rozhovorov Príbehy regionálnych produktov.

Rozhovory s držiteľmi značky regionálny produkt GEMER-MALOHONT realizovala v roku 2018 Miestna akčná skupina MALOHONT s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja.

 loga MAS + BBSK

 

Rozhovor viedol Matej Kováč