Nie je ťažké začať, ale vydržať včeláriť

Milan Krokavec – Med, včelí peľ a úle pre včely

Med a včelí peľVčely a včelárenie sú neoddeliteľnou súčasťou života Milana Krokavca. Okrem produkcie medu, odoberá vďaka peľochytovému dnu vlastnej výroby aj včelí peľ, ktorého zloženie je bohaté na veľké množstvo vitamínov a minerálov. Včelstvá udržuje v dobrom zdravotnom stave aj tvorbou nových rodín – odložencov s vlastnými matkami. Včelári veľmi aktívne, získal výučný list vo vyštudovanom odbore včelár, zúčastňuje sa rôznych výstav, prednášok a školení, pričom na viacerých aj prednáša.

O svoje včely sa stará od roku 2006 vo vidieckom prostredí v okolí Kraskova. Rovnako dlhý čas sa venuje výrobe úľov pre včely, ktoré pre svojich zákazníkov testuje a ponúka im tak kvalitné výrobky overené praxou. Včelí úľ predstavuje domov pre jedno včelstvo. Tenkostenné úle, ktoré vyrába zo sušeného reziva, pozostávajú z plechového veka, nadstavkov, rámikov, stropného krmítka a dna, ktoré môže byť zasieťované alebo zasieťované s peľochytom. Zasieťované peľochytové dno z dielne Milana Krokavca získalo II. miesto na celoslovenskej súťaži o najlepšie úľové dno.

Kedy ste začínali a aké boli Vaše začiatky?

Bolo to zhruba pred dvanástimi rokmi, keď nikto v rodine nevčeláril, čiže som začínal úplne od nuly. V Čechách bola vtedy štvordňová škola včelárenia, oslovilo ma to, zohnal som si prvé tri včelie rodiny a pokračujem v tom dodnes. Neskôr som začal organizovať aj rôzne prednášky pre začínajúcich včelárov. Venoval som sa tomu štyri roky mimoriadne intenzívne a za tú dobu som sa snažil nazbierať čo najviac poznatkov.

Na čo sa zameriavate vo svojej činnosti?

Prostredie, v ktorom bývam, je krásne, ale pre včely nie je najvhodnejšie. Popri produkcii medu a včelieho peľu sa preto venujem prevažne výchove nových rodín, ktoré potom poskytujem začínajúcim včelárom. V súčasnosti mám zhruba 70 rodín, ale ich počet sa mení.
V lete sa zúčastňujem rôznych podujatí a chodievam aj do základných škôl, kam prinesiem včely za sklom a  pre viaceré ročníky prezentujem včelárstvo. Veľmi sa im zapáčili napríklad medové raňajky, kde sme deťom popri prednáškach ponúkali pečivo s maslom a medom.
Okrem toho sa zameriavam aj na výrobu úľov. Keďže musia byť na mieru rovné, všetko si vyrábam vo vlastnej réžii. V roku 2010 som sa zúčastnil celoštátnej súťaže o najlepšie úľové dno, ktoré som si sám vymyslel a hoci je trochu zložitejšie, vyhovuje mi. Umiestnil som sa na druhom mieste.

Koľko trvá výroba jedného úľa?

To sa dá ťažko odhadnúť, pretože úľ nerobím naraz. Vyrábam postupne rôzne diely v početnejších množstvách, z ktorých potom úľ poskladám. Úľ sa skladá z viacerých častí a tie majú rôzne podoby. Vždy záleží od požiadaviek zákazníka, čo konkrétne potrebuje, nakoľko nemám určené, že si musí zakúpiť celý úľ. Základom je drevo ako prírodný materiál, preto treba počítať aj s rôznymi prasklinami. Najdôležitejšie však je, aby bolo kvalitné.

V čom vidíte čaro včelárstva?

Na živote včielok ma fascinuje viacero vecí, z nich napríklad výdatnosť a blahodarné účinky včelej kašičky alebo včelí peľ, o ktorom sa hovorí, že je aj ich chlieb. Je vynikajúci na imunitu. Zbiera sa, suší, čistí a potom sa predáva ďalej. Propolis a medovinu vyrábam len pre vlastnú potrebu. Zaujímavé na tejto práci je to, že aj napriek tomu, že máte pocit, že všetko o včelárstve viete, vždy vás niečo nové prekvapí.

Je náročné začať včeláriť?

Učiteľ včelárstva hovorieval, že nie je ťažké začať, dôležité je v tom aj pokračovať, pretože včely si môže kúpiť každý, ale nie všetci sa tomu aj vydržia venovať. Treba zvážiť všetky okolnosti ako čas, financie či podmienky na chov.

Čo by ste odkázali začínajúcim včelárom?

Okrem vzdelávania by som im odporučil, aby si v prvom rade zistili, či nie sú alergickí na včely. Môj syn je napríklad alergický na včely, ale na osy nie. Ľudia si väčšinou myslia, že včeláriť je jednoduché, ale v skutočnosti je to veľmi komplikovaná práca, ktorá si vyžaduje veľa úsilia. Treba sa sústrediť na množstvo krokov, ktoré potrebujú svoj čas a nedajú sa skrátiť. Nie je to ako chov klasických hospodárskych zvierat ako ovce či kravy, pretože včela je spätá s prírodou a vyžaduje si precíznosť. Je potrebné dbať na čistotu, ale aj na liečenie chorôb.

 

Kontakt na výrobcu:

Milan Krokavec
Kraskovo 81
980 26 Kraskovo
+421 911 768 758
milan@krokavec.sk
www.krokavec.sk
www.vcely.krokavec.sk

Predajné miesto: Priamo u výrobcu po predchádzajúcej dohode.

 

Rozhovory s držiteľmi značky regionálny produkt GEMER-MALOHONT realizovala v roku 2018 Miestna akčná skupina MALOHONT s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja.

 loga MAS + BBSK

 

Rozhovor viedol Matej Kováč