Kritériá pre udelenie značky

Značkou „regionálny produkt GEMER-MALOHONT“ budú označované miestne produkty, ktoré splnia kritériá pre udelenie regionálnej značky. Tie sú samostatne definované pre výrobky a samostatne pre služby. Pozostávajú z 2 častí:

  1. výberové – musí ich splniť každý záujemca o získanie regionálnej značky
  2. hodnotiace – záujemca o pridelenie značky a jeho produkt musí pre udelenie značky získať stanovený minimálny počet bodov

Výberové kritériá:

  • miestny subjekt
  • kvalifikácia pre príslušnú výrobu
  • zaručenie štandardnej kvality výroby
  • proces výroby nepoškodzuje prírodu

Bodovacie kritériá pre výrobky:

  • využívanie tradície výrobku, výrobnej technológie alebo pôsobenia firmy v regióne
  • uprednostňovanie miestnych surovín pri výrobe výrobku
  • podiel ručnej práce vo výrobnom postupe
  • výnimočná kvalita alebo iné vlastnosti výrobku reprezentujúce región

Príprava kritérií pre udelenie značky prebiehala za aktívnej účasti miestnych výrobcov, poskytovateľov služieb a ostatných zainteresovaných subjektov počas 4 besied, ktoré sa konali:

  • 22.05. vo Veľkých Teriakovciach (Salaš pod Maginhradom)
  • 04.06. v Horných Zahoranoch (Ubytovanie U Gregorcov)
  • 18.06. v Kokave nad Rimavicou (Penzión Family)
  • 01.07. v Hrachove (Kancelária MAS MALOHONT)

 

Na základe výstupov z týchto besied a skúseností z MAS Partnerstvo Krtíšskeho Poiplia bola spracovaná komplexná metodika regionálneho značenia, ktorá okrem kritérií pre udelenie regionálnej značky obsahuje aj postupy pre záujemcov o značenie, zásady pre používanie značky a systém kontroly dodržiavania pravidiel.

Overenie metodiky v praxi prebiehalo prostredníctvom prvej výzvy na predkladanie žiadostí o pridelenie značky “regionálny produkt GEMER-MALOHONT” – viac informácií TU.