Vďaka starému otcovi vyrastal od malička so včelami

Jácint Majoros – Med, včelí peľ a propolis

majoros12V rodine Jácinta Majorosa má výroba medu už viac ako 150-ročnú tradíciu. Dnes sa špecializuje na produkciu agátového, kvetového, lipového, repkového, lesného, malinového a zmiešaného medu. Ponúka taktiež kvetový, repkový a zmiešaný včelí peľ a propolis.

Jácint Majoros z Tornale sa zaujímal o včelárenie odmalička, priučil sa mu u starého otca, známeho včelára a lektora včelárstva Štefana Viczéna. Jeho včelárska farma MAJA momentálne obhospodaruje do 200 včelstiev na dvoch stálych stanovištiach. Okrem toho kočuje na 2-3 kočovné stanovištia v regióne, vďaka čomu ponúka zákazníkom široký sortiment medu.

Venujete sa včelárstvu sám?

Sme včelárska rodina, nevčelárim len ja, ale aj moja manželka. Môj starý otec bol známy včelár a aj ďalší naši predkovia zhruba 150 rokov dozadu tiež včelárili. Ostali nám po nich aj staré náradia, ktoré dnes majú pre nás vysokú historickú hodnotu.

Koľko včelstiev vlastníte?

Momentálne vlastníme 3 včelnice, čo je zhruba do 200 včelstiev. Chodievame za včelou pastvou, to znamená, že kočujeme. Vyhľadávame prevažne agát, repku, lipu a lesné porasty. Zbierame samozrejme aj peľ a propolis, pretože vyrábame napríklad aj propolisovú tinktúru. Okrem toho mám menšiu dielňu, kde si sám vyrábam aj rámiky do úľov.

Aké boli vaše začiatky? Kto vás ku tomuto remeslu priučil?

Doviedli ma k tomu starí rodičia. Práve vďaka starému otcovi som od malička vyrastal so včelami. S včelím úľom som odfotený aj na mojej prvej fotke, keď som mal len 6 mesiacov. Včeláreniu som sa venoval už ako malý škôlkar. Práve vtedy je najideálnejšie začať. Poznatky, ktoré sa prenášajú z generácie na generáciu, sa nedajú len tak za chvíľu načítať z kníh. Je potrebné s tým žiť dlho a sústrediť sa na množstvo detailov v prírode, napríklad kedy ktorá rastlina začne kvitnúť. Usilovne pozorujem prírodu počas celého roka, pretože tak to robil aj môj starý otec, ktorý zaznamenával rôzne informácie o počasí a kvitnutí rastlín viac ako 70 rokov.

Zmenil sa vzťah ľudí ku včelím produktom oproti minulosti?

Na stole našich predkov nikdy nemohol chýbať med. Buď ho konzumovali len tak alebo ho jedli s chlebom. Používali ho do čaju, ale aj na pečenie. Toto sa za posledné roky zmenilo a to nie je dobré. Možno je to aj tým, že u nás sa normálny med v obchodných centrách takmer nedá kúpiť a ten, ktorý tam nájdete, sa nedá nazvať medom. Naše slovenské medy sú pritom mimoriadne kvalitné, preto by si každý mal nájsť svojho včelára, od ktorého bude pravidelne med odoberať.

Koľko času denne venujte včelám?

Keďže máme zhruba 200 rodín, musím sa im venovať od rána do večera. Keď kočujeme, musím byť pri nich aj v noci, aby sa nestalo, že nám včely ukradnú. Tie tri včelnice nie sú od seba veľmi vzdialené a peľ sa musí zbierať každý deň, takže ich máme rozložené na jednej ceste. Keď idem na včelnicu, mobil nechávam doma, aby som si oddýchol a venoval celý svoj čas im. Včeláriť sa nedá kvôli financiám, je to práca, ktorej sa človek musí venovať z lásky, musí mať rád prírodu a zvieratá.

Akým spôsobom predávate med?

Kedysi sme predali med naraz. Prišli výkupcovia, med sme predali a potom sme už len čakali do ďalšieho roka. Teraz to tak už nerobievame, väčšinou sa snažíme, aby sme ho predali my, buď z domu alebo na rôznych remeselných trhoch. Je potrebné, aby sme si vytvorili databázu odberateľov, aby jednak vedeli o nás, poznali nás a uvedomili si, že naše včelie produkty sú skutočne kvalitné. Med nám vydrží z jedného roku na druhý, takže nepredáme toľko, koľko vyrobíme.

Aké aktivity plánujete do budúcna?

Pravidelne chodievam prezentovať včelárstvo deťom na základné školy, je o to veľký záujem. Preto by sme v budúcnosti chceli zrekonštruovať staršiu budovu, bývalú školu v obci Leváre, ktorú sme kúpili minulý rok. Chceli by sme v nej zriadiť ukážkovú včelnicu, ako aj múzeum či skanzen, kde by sme prezentovali práve tie staré predmety a náradia, ktoré naša rodina vlastní, aby aj verejnosť mohla vidieť, ako sa včelárstvo vyvíjalo.

 

Kontakt na výrobcu:

MAJA – Majoros Jácint
Bakulínyho 736/7
982 01 Tornaľa
+421 907 880 772
info@majafarm.sk
www.majafarm.sk

Predajné miesto: Priamo u výrobcu po predchádzajúcej dohode.

 

Produkty z regiónu Gemer-Malohont, ktoré vznikajú pod rukami miestnych ľudí, nájdete pod označením regionálny produkt GEMER-MALOHONT. Cieľom regionálneho značenia je zviditeľnenie a podpora miestnych produktov, v ktorých sa spája tradícia a vzťah k tomuto regiónu. Za každým z nich sa skrýva príbeh, o ktorý sa s nami podelili ich výrobcovia v rámci série rozhovorov Príbehy regionálnych produktov.

Rozhovory s držiteľmi značky regionálny produkt GEMER-MALOHONT realizovala v roku 2018 Miestna akčná skupina MALOHONT s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja.

 loga MAS + BBSK

 

Rozhovor viedol Matej Kováč