Každý horár by mal aj včeláriť

Viktor Vlčko – Včelie produkty

vlcko04Med sa vďaka svojim blahodarným účinkom zaraďuje medzi bohatstvo prírodnej medicíny, ktoré napomáha udržať zdravé telo i ducha počas celého roka. Viktor Vlčko je štvrtou generáciou včelárskej rodiny. Jeho stále stanovištia sa nachádzajú v podhorskej oblasti Kokavy nad Rimavicou. Venuje sa však najmä sezónnemu kočovaniu a premiestňovaniu včelstiev po regióne Gemer-Malohont, vďaka čomu sú jeho včelie produkty rôznorodé. Špecializuje sa na jarný kvetový, repkový pastovaný, agátový, malinový, pohánkový, lesný kvetový i medovicový med. Okrem toho má v ponuke aj včelí peľ a propolisovú tinktúru.

Ako ste sa dostali ku včeláreniu?

Včely som zdedil po starom otcovi. Som v podstate štvrtou generáciou v našej rodine, ktorá sa venuje včeláreniu. Pomáha mi aj manželka, ale keďže máme ročnú dcéru, momentálne včelárim sám. Mám 20 rodín, je to také moje hobby popri zamestnaní.

Aké boli vaše začiatky?

Od malička som trávil čas so včelami. Vždy som mal na zodpovednosti minimálne jednu rodinu, o ktorú som sa pod dozorom staral. Keď som bol väčší, pomáhal som pri vytáčaní medu. Napokon som začal včeláriť samostatne. Nemôžem povedať, že by začiatky boli náročné, pretože to bola moja záľuba. Ak človek robí niečo z lásky, tak aj tá najnáročnejšie fyzická práca sa mu zdá byť zaujímavá.

Spomínate si aj na prvé neúspechy?

Samozrejme, ale to patrí k tomu. Vtedy sa včelár začína učiť na vlastných chybách. Tým, že som so včelami v podstate vyrastal, tak si na tie úplne prvé chvíle nespomínam. Bol som ešte veľmi malý, keď som sa  prvý krát ocitol pri včelách. Začal som sa im venovať ako dieťa od tých jednoduchších činností až po tie zložitejšie. Pri každej činnosti sa vyskytnú aj chybné kroky, ale vďaka tomu, že som bol v prítomnosti skúsených včelárov, bolo to jednoduchšie. Postupne som chyby odstraňoval.

Čo by ste odporučili začínajúcim včelárom?

Trpezlivosť a hlavne sa nebáť prvých neúspechov, ktoré prídu. Dôležité je poučiť sa z nich, svet sa nezrúti, je to súčasť prírody a treba byť trpezlivý. Včelárstvo je veľmi komplikované, je potrebné včely pozorovať a skúmať ich život. So včelárením sú späté mnohé náročné kroky a obdobia, kedy včelár musí používať rozum. Zo začiatku sa môže stať, že neodhadne dobu, kedy med vytáčať, naskytne sa aj chybné zásobovanie včiel či nesprávne zaliečovanie. To sú chyby, ktoré dokážu znásobiť svoje následky a prenášať ich na ďalší rok. Ale môže sa stať aj úplný opak, že niekto má v sebe vrodený talent alebo šťastie a hneď v začiatkoch sa mu bude dariť lepšie ako včelárom, ktorí včelária 30 rokov.

Líši sa vaša technológia včelárenia od iných včelárov?

Moja technológia je klasická, snažím sa dodržiavať tradície včelárenia. Na kočovanie používam osobné auto, no väčšina včelárov používa traktor. Je to oveľa praktickejšie. Každý včelár má svoje zásady a postupy. Napríklad môj starý otec používal iný druh úľov, čiže každý včelár si musí nájsť svoj systém, aj ja som si ho našiel a rád by som ho dodržal. Môj systém spočíva v kočovaní. Snažím sa udržať včelárstvo v tomto stave, to znamená udržať rovnaký počet rodín a dodržať  technológiu.

Akým druhom medu sa venujete?

Zameriavam sa na jednodruhový med. Keďže sa situujem aj v Kokave, tak mám občas aj medovicu. Samozrejme, záleží aj od počasia. Na jar vyhľadávam repku, potom sa posuniem za agátom. Keď kvitne malina, vraciam sa s úľmi do okolia Kokavy nad Rimavicou, pretože tam, kde je les, tam nachádzam aj malinu.

Akým spôsobom med distribuujete?

Med predávam z domu, mám svoju vlastnú klientelu, ktorá ma pravidelne navštevuje. Dá sa povedať, že sa už predáva sám, ľudia si na môj med zvykli, obľubujú ho a pravidelne ma kontaktujú.

Čomu sa venujete popri včeláreniu?

Popri včeláreniu sa venujem lesníctvu, číže mám blízko ku prírode. Stará ľudová múdrosť hovorí, že každý horár alebo lesník by mal aj včeláriť. Môj starý otec, tiež aj otec, boli rovnako aj lesníci. Môj starý otec mal už ako 19-ročný včely, ktoré mu prvýkrát doviezli na horáreň.

Akým včelím produktom okrem medu sa ešte venujete?

Zbieram aj peľ a tiež propolis. Zo začiatku nebol o peľ záujem, no teraz je už mimoriadny. Ľudia si na neho zvykli, rovnako aj na propolis. Medovine sa venujem tiež, ale pre vlastnú potrebu. Rozširovať produkty neplánujem, pretože je na to potrebný čas a mnoho trpezlivosti.

 

Kontakt na výrobcu:

Viktor Vlčko
Lúčna 1369/4
985 05 Kokava nad Rimavicou
+421 902 337 303
viktor.vlcko@gmail.com

Predajné miesto: Priamo u výrobcu po predchádzajúcej dohode

 

Produkty z regiónu Gemer-Malohont, ktoré vznikajú pod rukami miestnych ľudí, nájdete pod označením regionálny produkt GEMER-MALOHONT. Cieľom regionálneho značenia je zviditeľnenie a podpora miestnych produktov, v ktorých sa spája tradícia a vzťah k tomuto regiónu. Za každým z nich sa skrýva príbeh, o ktorý sa s nami podelili ich výrobcovia v rámci série rozhovorov Príbehy regionálnych produktov.

Rozhovory s držiteľmi značky regionálny produkt GEMER-MALOHONT realizovala v roku 2018 Miestna akčná skupina MALOHONT s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja.

 loga MAS + BBSK

 

Rozhovor viedol Matej Kováč