Muránske buchty tak, ako si ich pamätáte

Roman Goldschmidt – Obec Muráň – Muránske buchty

muran12Počiatky Muránskych buchiet siahajú do 60-tych rokov minulého storočia. Recept starých mám sa v obci Muráň dedil po desaťročia z generácie na generáciu. Viackrát prekladané kysnuté cesto v sebe ukrýva bohatú sladkú náplň. Po upečení je povrch posypaný práškovým cukrom. V ponuke sú lekvárové, tvarohové, makové, orechové, jablkové, čučoriedkové a nugátové.

Obec Muráň pokračuje od roku 2017 v tradícií pečenia Muránskych buchiet v novootvorenej prevádzke v centre obce. Prevažná časť ich výroby spočíva v ručnej práci a skladajú sa zo slovenských surovín. Okrem toho, že si pochvaľujú domáci, o výbornej chuti buchiet svedčí aj to, že ich neustále vyhľadáva viac a viac turistov.

Kam siaha história pečenia Muránskych buchiet?

Keď sa Muránske buchty začali piecť, bol som ešte dieťa. Je to minimálne 50 rokov dozadu. Spomínam si, že v Muráni bol na námestí mliečny bufet a tam sa tieto buchty predávali. Keď som kontaktoval ženy, ktoré ich tam kedysi piekli, dozvedel som sa, že buchty sa začali piecť koncom 60-tych rokov minulého storočia. S receptom prišla miestna gazdiná. Postupom času sa tieto buchty dostali do povedomia a ujali sa natoľko, že tu kvôli nim zastavovalo stále viac a viac okoloidúcich. Buchty sa vtedy predávali v priestoroch dnes bývalých reštaurácií a jedální. Keď sa  ráno upiekli, už zhruba okolo desiatej boli všetky vypredané. Po určitom čase sa s ich pečením prestalo.

Ako ste dosiahli to, že sa buchty opäť pečú?

Ako obec sme už dlhšie uvažovali nad obnovou ich pečenia. Tieto pohnútky prichádzali z viacerých strán, pretože sa tu kvôli nim zastavovalo množstvo turistov. Postupne sme začali hľadať vhodné priestory, v ktorých by sme ich mohli piecť až sme došli k tomu, že sme si zobrali úver a kúpili sme zaujímavý objekt na námestí v Muráni. Okrem kúpy nehnuteľnosti sme museli vykonať aj množstvo dispozičných zmien, zaučiť ženy do ich výroby a koncom roka 2017 sme už buchty piekli. Začínali sme s dvomi pekárkami, najskôr sme piekli zhruba 200 – 300 kusov denne od pondelka do piatka, ale postupne sme začali piecť už aj v sobotu a naša vízia do budúcna je v čase sezóny piecť počas celého týždňa. V súčasnosti sa už pečú buchty na dve zmeny a denne vyrobíme okolo 1 500 buchiet.

Boli začiatky ťažké?

Napriek tomu, že sme poznali receptúru, bolo potrebné zvyknúť si na nové technológie, ktoré sa kedysi nepoužívali. Stalo sa nám napríklad, že sme kúpili rúru, ktorá buchty vysušovala a nesprávne piekla. Museli sme nájsť spôsob, aby bol výsledný produkt presne taký, ako v minulosti. Našim cieľom bolo získať čo najkvalitnejší produkt, pretože buchty si niesli so sebou už dobré meno a ľudia si na nich pamätali. Skúšali sme teda rôzne technológie dovtedy, kým buchty neboli dokonalé. Spočiatku sa našli aj takí zákazníci, ktorým nevyhovoval veľký obsah plnky, no my si zakladáme na tom, aby jej bolo dosť.

Z čoho pozostáva recept na Muránske buchty?

Základom receptu je dobré kysnuté cesto, ktoré sa následne prekladá. Trvalo nám dlhšie, kým sme prišli na správnu technológiu spracovania cesta. Ľudia, ktorí si pôvodné buchty pamätali, nám zo začiatku pripomienkovali rozdielnu chuť oproti minulosti. Aj vďaka ich spätnej väzbe sme pri každom kroku hľadali správnu cestu, pretože aj ten najmenší detail dokázal ovplyvniť ich výslednú chuť či konzistenciu.

Plánujete túto receptúru aj obmieňať?

Muránske buchty boli pôvodne iba sladké, bol tam lekvár, tvaroh alebo mak. Snažíme sa to dodržiavať, hoci sme už uvažovali aj nad slanými. Momentálne máme sedem druhov príchutí – lekvárové, čučoriedkové, makové, tvarohové, nugátové, jablkové a orechové. Možností je v súčasnosti viacej, pretože na trhu možno nájsť rôzne druhy lekvárov, takže určite budú postupne príchute pribúdať.

Čo plánujete do budúcna?

Koncom minulého roku sme začali piecť aj škvarkové pagáče. Je to tiež príjemné oživenie, pretože ľudia si môžu zakúpiť aj niečo slané. V poslednom roku sme pracovali na zriadení kaviarne. Našou víziou je, aby si ľudia počas roka mohli vychutnať Muránske buchty popri dobrej káve či čaji. Rovnako uvažujeme aj nad rozšírením ponuky o zmrzlinu či požičovňu bicyklov. Radi by sme čo najviac oživili cestovný ruch, pretože sa nachádzame v lokalite, ktorá je pre turistov atraktívna. Hľadáme stále možnosti, ako sem ľudí prilákať a následne sa tu o nich aj príjemne postarať. Uvažovali sme taktiež aj nad vyhliadkovou vežou v Muráni. Snažíme sa stále niečím turistov prekvapiť, pretože sme od nich závislí.

 

Kontakt na výrobcu:

Obec Muráň
049 01 Muráň 329
+421 58 488 1029
obec@muran.sk
www.muran.sk

Predajné miesto:

Muránske buchty
049 01 Muráň 321
+421 905 401 338
obec@muran.sk

 

Produkty z regiónu Gemer-Malohont, ktoré vznikajú pod rukami miestnych ľudí, nájdete pod označením regionálny produkt GEMER-MALOHONT. Cieľom regionálneho značenia je zviditeľnenie a podpora miestnych produktov, v ktorých sa spája tradícia a vzťah k tomuto regiónu. Za každým z nich sa skrýva príbeh, o ktorý sa s nami podelili ich výrobcovia v rámci série rozhovorov Príbehy regionálnych produktov.

Rozhovory s držiteľmi značky regionálny produkt GEMER-MALOHONT realizovala v roku 2018 Miestna akčná skupina MALOHONT s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja.

 loga MAS + BBSK

 

Rozhovor viedol Matej Kováč