Značkou „regionálny produkt GEMER-MALOHONT“ budú označované miestne produkty, ktoré splnia kritériá pre udelenie regionálnej značky. Tie sú samostatne definované pre výrobky a samostatne pre služby. Pozostávajú z 2 častí:
- výberové – musí ich splniť každý záujemca o získanie regionálnej značky
- hodnotiace – záujemca o pridelenie značky a jeho produkt musí pre udelenie značky získať stanovený minimálny počet bodov
Výberové kritériá:
- miestny subjekt
- kvalifikácia pre príslušnú výrobu
- zaručenie štandardnej kvality výroby
- proces výroby nepoškodzuje prírodu
Bodovacie kritériá pre výrobky:
- využívanie tradície výrobku, výrobnej technológie alebo pôsobenia firmy v regióne
- uprednostňovanie miestnych surovín pri výrobe výrobku
- podiel ručnej práce vo výrobnom postupe
- výnimočná kvalita alebo iné vlastnosti výrobku reprezentujúce región
Príprava kritérií pre udelenie značky prebiehala za aktívnej účasti miestnych výrobcov, poskytovateľov služieb a ostatných zainteresovaných subjektov počas 4 besied, ktoré sa konali:
- 22.05. vo Veľkých Teriakovciach (Salaš pod Maginhradom)
- 04.06. v Horných Zahoranoch (Ubytovanie U Gregorcov)
- 18.06. v Kokave nad Rimavicou (Penzión Family)
- 01.07. v Hrachove (Kancelária MAS MALOHONT)
Na základe výstupov z týchto besied a skúseností z MAS Partnerstvo Krtíšskeho Poiplia bola spracovaná komplexná metodika regionálneho značenia, ktorá okrem kritérií pre udelenie regionálnej značky obsahuje aj postupy pre záujemcov o značenie, zásady pre používanie značky a systém kontroly dodržiavania pravidiel.
Overenie metodiky v praxi prebiehalo prostredníctvom prvej výzvy na predkladanie žiadostí o pridelenie značky “regionálny produkt GEMER-MALOHONT” – viac informácií TU.