Zakladá si na chuti a čerstvosti pečiva

Tatiana Longauerová – Domáce pagáče, osúchy a chlebíky

Oškvarkový a syrový pagáčTatiana Longauerová zahájila prevádzku svojej cukrárenskej výroby v roku 2004 na sídlisku Západ v Rimavskej Sobote. Postupom času začala popri tortách a zákuskoch vymýšľať vlastné receptúry na slané kysnuté pečivá. Domáce výrobky ako od babičky sú pripravované podľa tradičných postupov, za použitia prírodných surovín, bez polotovarov a potravinárskych náhrad. 

Pagáč je tradičný výrobok, ktorý má jemnú striedku a chrumkavú zlatohnedú kôrku. Súčasťou oškvarkového sú mleté oškvarky, ktoré sú v syrovom nahradené syrovou posýpkou. Osúch je slané pečivo, ktoré sa výborne hodí aj k vínu alebo pivu. V ponuke je slaný, syrový, cesnakový a sezamový. Pochutnať si môžete aj na škvarkovom, syrovom a cereálnom chlebíku. Základom všetkých produktov je tradičné kysnuté cesto.

Kam siahajú Vaše začiatky?

V detstve som vypekala, hlavne pre seba a pre známych. Ako roky plynuli, obyčajná záľuba sa zmenila na podnikanie. Začiatky boli síce náročné, ale ľahšie ako v posledných rokoch, kedy boli rozšírené obchodné reťazce. Začínali sme v roku 2004 s cukrárskou výrobou. Výroba slaných produktov sa stala časom doplnkovou, čo pramení z mojej záľuby, pretože rada tvorím niečo nové. Najprv sme mali v našej ponuke hlavne zákusky, torty a  časom už aj slané kysnuté pečivá. Výrobky, na ktoré mi bola udelená regionálna značka vyrábam sama, rovnako ako receptúry, ktoré som si postupne vytvorila. Sme rodinnou firmou, ktorá zamestnáva štyroch ľudí. Na sídlisku západ máme výrobnú prevádzku aj predajňu.

Aké množstvo obvykle vyrobíte počas dňa?

Výroba sa zakladá na objednávkach, preto je ťažko zhodnotiť, koľko denne vyrobíme. Niekedy je požiadavka vyššia, kedy sme schopní okrem zákuskov vyrobiť 500 – 1000 pagáčov počas jedného dňa. Odvíja sa to aj od rôznych príležitostí ako sú firemné akcie, svadby, stužkové slávnosti, kary a podobne, ale aj od sviatkov, pričom najviac objednávok máme pred Vianocami a Veľkou nocou.

Z akých surovín pečiete pagáče, chlebíky či osúchy?

Suroviny na výrobu týchto produktov sú takmer totožné s bežnými kysnutými pečivami, to znamená múka, soľ, vajíčka, kvasnice, škvarky alebo syr. Receptúry som sa priučila ešte v detstve od svojej mamy, no časom som ich obmieňala a dopĺňala až do tejto podoby. Recepty na osúchy a chlebík som si vymyslela už sama.

Na čo si dávate najviac záležať pri tvorbe receptúr?

Nezaoberám sa len samotnou chuťou, ale pre mňa je podstatné aj to, aby chuť a čerstvosť pečiva bola rovnaká aj na druhý deň. Stojí za tým veľa námahy. Slané pečivo ako pagáče, osúchy či chlebíky sú výnimočné aj tým, že ich konzumácia je vhodná ku najrôznejším druhom pokrmov, či už k predjedlám, polievkam alebo hlavným jedlám, ale aj k vínu či pivu alebo len tak.

Robíte všetko ručne alebo používate aj stroje?

Ak robím väčšie množstvo, tak zamiesim strojmi, ale všetko ostatné je už robené ručne, čo sa odzrkadľuje aj na výsledku. Ručné a domáce technológie sú najpoctivejšou zárukou kvalitného produktu. Nielen tak sa tomu hovorí domáca výroba.

Čo Vás pri práci dokáže najviac potešiť?

Najviac dokáže zahriať pri srdci spokojnosť ľudí. Spätné reakcie sú pre nás mimoriadne dôležité, pretože sú nevyčísliteľné. Často nám zvyknú zavolať s tým, ako im výrobky chutili. To je tá najväčšia odmena, ktorú ani peniaze nenahradia. Nie je to len moja profesia, ale aj záľuba.

Aké rady obvykle odovzdávate začiatočníkom?

Ku cestu si každý musí nájsť vzťah a cit. Receptúra je síce dôležitá, no ešte podstatnejšie je správať sa ku cestu citlivo. Napríklad začiatočníkom sa stáva, že cesto je ťažšie a nie je nadýchané. Keď sa cesto rozvaľkáva, tak sa nesmie na neho zbytočne tlačiť, ale musí sa ku nemu pristupovať zľahka. Ak sa vaľkanie nedarí, treba radšej nechať cesto postáť, hovorí sa tomu, že cesto „povolí“. Potom už vaľkanie ide ľahšie a cesto je nadýchanejšie. Ale množstvo ľudí sa tomu nedokáže venovať kvôli nedostatku trpezlivosti.

Aké sú vaše plány do budúcna?

V súčasnosti stále vymýšľam nové receptúry, ktoré by mohli ľudí zaujať. Mám pripravených zopár noviniek, ktorými by som sa rada prezentovala. Spomeniem napríklad sladké buchty, ktoré pripravujem na tento rok. Okrem toho každý deň premýšľam nad novými receptúrami a postupmi. Najskôr prichádza nápad a potom to opätovne skúšam. Pokiaľ už niečo vytvorím, tak potom to spoločne ochutnávame a hodnotíme.  Vlani sme sa zúčastnili aj niekoľkých podujatí, na ktorých mali naše výrobky obrovský úspech, ľuďom veľmi chutilo, preto v tom plánujeme pokračovať aj tento rok.


Kontakt na výrobcu:

Cukrárenská výroba Tatiana Longauerová
L. Svobodu 5
979 01 Rimavská Sobota
+421 907 648 157
longauerova@rsnet.sk

Predajné miesto:

Cukráreň – Lahôdky
Sedliacka ulica 1185/60
979 01 Rimavská Sobota
+421 907 648 157
longauerova@rsnet.sk

Produkty z regiónu Gemer-Malohont, ktoré vznikajú pod rukami miestnych ľudí, nájdete pod označením regionálny produkt GEMER-MALOHONT. Cieľom regionálneho značenia je zviditeľnenie a podpora miestnych produktov, v ktorých sa spája tradícia a vzťah k tomuto regiónu. Za každým z nich sa skrýva príbeh, o ktorý sa s nami podelili ich výrobcovia v rámci série rozhovorov Príbehy regionálnych produktov.

Rozhovory s držiteľmi značky regionálny produkt GEMER-MALOHONT realizovala v roku 2018 Miestna akčná skupina MALOHONT s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja.

 loga MAS + BBSK

 

Rozhovor viedol Matej Kováč