Zdravá zelenina zo záhrady priamo na váš stôl

Stanislav Kišák – Zelenina

Stanislav Kišák z Hrachova je zakladateľom, majiteľom a pracovníkom Záhradníctva Kišák v jednej osobe. Celoživotný koníček sa od roku 2012 stal jeho každodenným zamestnaním. Pestuje zdravú zeleninu, ktorú sa snaží zákazníkom dodávať v čo najčerstvejšom stave. Pochutnať si môžete na rôznych odrodách papriky, ako sú jabĺčková, kápia či feferóny. Ďalej ponúka paradajky, zemiaky, cibuľu, cesnak ozimný, hlávkový šalát, reďkovku červenú, mrkvu a petržlen. Na dosah svojim zákazníkom ho predurčuje výhodná poloha záhradníctva na spojnici miest Rimavská Sobota – Tisovec – Poltár.

Kedy ste sa začali venovať pestovaniu zeleniny?

Najskôr som pestoval len pre seba a rodinu, potom som to rozširoval, až som sa napokon rozhodol v tejto oblasti podnikať. Pestovaniu sa venujem v podstate celý život, profesionálne som začal v roku 2012, odkedy sa tomu venujem spolu s manželkou.

Prečo práve pestovanie zeleniny?

Bol to môj koníček, takže keď som stratil pôvodné zamestnanie, rozhodol som sa podnikať. Myslím, že to bolo správne rozhodnutie, pretože ľudia stále viac a viac dokážu oceniť domácich pestovateľov. Zákazníci nás postupne začali vyhľadávať a v súčasnosti už dokážeme predať všetku zeleninu priamo z dvora. Nemáme žiadne predajne a ani nijaké nezásobujeme, pretože nemusíme. Máme stálych zákazníkov, ktorí už dokážu porovnať aj oceniť kvalitu. Som veľmi rád, že sa ľudia ku nám vracajú. To ma utvrdzuje v tom, že cesta, ktorou sme sa pred pár rokmi vybrali, je správna.

Aké boli Vaše začiatky?

Zo začiatku som mal pocit, že mám už všetky znalosti, ktoré sú ku pestovaniu potrebné. Časom som však zistil, že ešte musím získať množstvo skúseností na to, aby som zeleninu mohol pestovať na rozsiahlejších pozemkoch. Začal som čítať viacej odbornej literatúry a výsledky sa dostavili. Je to skutočne iné, keď si človek pestuje zeleninu len tak pre seba, doma na záhradke, ako keď začne pozemky rozširovať. Napríklad v začiatkoch bol problém už len zohnať samotnú pôdu, potom tiež získať finančnú pomoc. Človek si musí pomôcť sám.

Čomu ste sa venovali pred rokom 2012?

Pred tým sme s rodinou pestovali prevažne rôzne priesady, čo ma mimoriadne bavilo. Je to veľmi zaujímavá práca, pozorovať začiatky, ako sa rodí nový život. Ľudia aj v súčasnosti majú väčší záujem o priesady, pretože každý si radšej vypestuje sám. Avšak z roka na rok sa to postupne vyrovnáva. Priesad predáme  viac ako 50 000.  Hoci to znie ako obrovské číslo, v skutočnosti to nie je až tak veľa.

Pestovaniu akých druhov zeleniny  sa venujete momentálne?

Nájdete u nás mrkvu, petržlen, cibuľu, reďkovku, papriku, paradajky, zeler, šalát. Každý rok sa darí inému druhu zeleniny, ale naša pôda sa rozprestiera v blízkosti Rimavy, takže je celkom úrodná pre všetky druhy Momentálne máme v pláne rozširovať pôdu, pretože máme záujem aj o bylinky a niektoré iné špecifické druhy. Hlavne kvôli tomu, lebo je záujem zo strany zákazníkov.

Na čo kladiete dôraz pri pestovaní zeleniny?

Nepoužívame žiadne chemické prvky, snažíme sa pestovať zeleninu tradičnými metódami. Momentálne máme dve zamestnankyne. Priesady pestujeme v dvoch fóliovníkoch a na 30 ároch v exteriéri. Je to veľmi ťažká práca, pretože nepoužívame stroje, ale všetko je práca motyky a rýľu. Dopestovaná zelenina nie je niekedy až taká veľká ako sme zvyknutí zo supermarketov, ale je zdravšia.

Aké máte plány do budúcna?

Chceli by sme rozšíriť produkciu a modernizovať techniku na menej energeticky náročnú. V súčasnosti dosahujeme nadprodukciu, čiže sme zakúpili sušičku a začíname postupne zeleninu sušiť. Možno jedného dňa budeme vyrábať aj „vegetu“.

Čo by ste odporučili začínajúcim pestovateľom?

Ak by to chcel niekto robiť kvôli zárobku, tak by som mu to určite neodporučil.  Ak to už niekto chce robiť z vášne, tak nech to robí čo najpoctivejšie, aby bola zelenina čo najkvalitnejšia. Samozrejme, má to rôzne úskalia, ale dajú sa prekonať. Tiež je dôležité, aby si každý začal viacej vážiť pôdu a produkty, ktoré z nej pochádzajú a snažiť sa zeleninu pestovať tak, aby nebola iba jedlá, ale zároveň aj zdravá.

 

Kontakt na výrobcu:

SHR Stanislav Kišák
Jánošíkova 59
980 52 Hrachovo
+421 903 825 906
stanislav.kisak@gmail.com

Predajné miesto:
Záhradníctvo Kišák
Železničná 20
980 52 Hrachovo
+421 903 825 906

 

Produkty z regiónu Gemer-Malohont, ktoré vznikajú pod rukami miestnych ľudí, nájdete pod označením regionálny produkt GEMER-MALOHONT. Cieľom regionálneho značenia je zviditeľnenie a podpora miestnych produktov, v ktorých sa spája tradícia a vzťah k tomuto regiónu. Za každým z nich sa skrýva príbeh, o ktorý sa s nami podelili ich výrobcovia v rámci série rozhovorov Príbehy regionálnych produktov.

Rozhovory s držiteľmi značky regionálny produkt GEMER-MALOHONT realizovala v roku 2018 Miestna akčná skupina MALOHONT s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja.

loga MAS + BBSK

 

 

Rozhovor viedol Matej Kováč